vapaaehtoisesti 24/7/365
Hälytysosasto
Hälytysosasto muodostaa rungon palokunnan toiminnassa. Se suorittaa varsinaisen palo- ja pelastustoiminnan.
Hälytysosaston toiminnan tarkoituksena on tarjota tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa järjestäytynyttä apua onnettomuuden uhreille sekä vaarassa oleville ja näin täyttää Pohjanmaan pelastuslaitoksen ja Vaasan VPK:n välille solmittu palokuntasopimus. Vaasan VPK toimii tarvittessa myös pelastuslaitoksen reservinä. Vaasan VPK:lla on vuosittain n. 50 Hälytystä.
Täyttääksemme meille asetetut vaatimukset koulutamme ja harjoitamme jäseniä toimintasuunnitelman mukaisesti.
Hälytysosaston toiminta
Hälytysosaston jäsenet ovat eri ammatteja edustavia suomen- ja ruotsinkielisiä miehiä ja naisia. Henkilöstön koulutusta ja motivaatiota pidetään yllä harjoituksilla joihin kuuluu kalustonkäyttö harjoituksia, tilanneharjoituksia, kilpailuja, kursseja, oppitunteja ja liikuntaa, yhteensä noin 150 – 200 tuntia vuodessa.
Kausisuunnitelma kevät 2025
13.01 Kauden avaus OT / HT
20.01 Kalustokoulutus HT
27.01 Selvitykset / Viestiliikenne OT
03.02 Raivauskalusto OT / HT
10.02 EA OT / HT
17.02 Savusukellus/ kylmä/ laitteen käyttö HT
24.02 HIIHTOLOMA (Ei harjoituksia)
03.03 Ajoharjoittelu OT/HT
10.03 Tilanneharjoitus HT
17.03 PVAT HT
24.03 Vierailu OT
31.03 Savusukellus/ kylmä/ laitteen käyttö HT
07.04 Pintapelastus HT
14.04 Raivauskalusto HT
21.04 PÄÄSIÄINEN (Ei harjoituksia)
28.04 Tieliikenneonnettomuudet HT
05.05 (Yhteistoimintaharjoitus) HT
12.05 Pumppukalusto / Vesitiet HT
19.05 Meritoiminta OT
26.05 Kauden päätös OT
12.04 Kevätkokous (alustava)
MUUTOKSET MAHDOLLISIA, VARAUS NÄIHIN PIDÄTETÄÄN!
Mukaan hälytysosastoon
Jos haluat innostavan ja kiinnostavan harrastuksen, josta on hyötyä myös tulevaisuudessa, tule mukaan.
Hälytysosastoon voi liittyä jokainen täysi-ikäinen mies tai nainen, jolla on hyvä yleiskunto ja terveys.
Sinun ei tarvitse olla pelastustoimen taitaja tai aiemmin mukana ollut. Me koulutamme sinut tehtävään.
Koulutus tapahtuu pääosin viikkoharjoituksissa, jotka ovat maanantai-iltaisin klo 18.00 alkaen varikollamme Kutterisatamassa.
Harjoitukset kestävät yleensä 2-3 tuntia riippuen aiheesta, joka voi olla kaluston käyttö- sekä tilanneharjoituksia, kilpailuja, kursseja, oppitunteja tai liikuntaa. Aihe määräytyy kausisuunnitelman mukaan. Koulujen loma-aikoina pidämme taukoa harjoituksista.
Parhaiten pääset mukaan tulemalla maanantai-iltana varikolle ja esittelemällä itsesi.
Palokunta harrastuksena on täysin ilmainen
Vaatimukset
Hälytysosaston jäsenet jaetaan koulutustasonsa mukaan. Tämän perusteella heidät nimetään sammutusmiesharjoittelijoiksi, nuoremmiksi sammutusmiehiksi, sammutusmiehiksi, vanhemmiksi sammutusmiehiksi, yksikönjohtajiksi tai päälliköksi.
Sisäministeriön ohjeen mukaan sammutusmiesharjoittelijaksi kutsutaan henkilöä, joka osallistuu hälytysosaston harjoituksiin mutta ei hälytyksiin. Hälytyksiin pääsemisen edellytyksenä on sammutustyökurssin hyväksytty suorittaminen sekä 18-vuoden ikä. Sammutusmieheksi henkilöä kutsutaan, kun hän on suorittanut hyväksytyksi sammutustyökurssin sekä savusukelluskurssin fyysisine kuntotesteineen.
Nuoremmalle sammutusmiehelle tai sammutusmiesharjoittelijalle riittää, että henkilö on hyvässä yleiskunnossa. Eli jaksaa nostaa painavempia esineitä ja toimia sammutustyössä, mikä ei tarkoita lähelläkään teräsmiehen kuntoa.
Koulutustastoltaan sammutusmies toimii savusukeltajana, joten hänen kuntonsa täytyy olla Sisäministeriön ohjeiden mukainen. Savusukeltajan kuntotesti on kaksiosainen, ja se koostuu lihasvoima- ja kestävyystestistä sekä savusukellusta jäljittelevästä testiradasta.